ENGLISH
NEDERLANDS
FRANÇAIS
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Parc Naturel Livradois Forez

Download hier onze
brochure in PDF formaat


 

Toerisme

De provincie Auvergne heeft 4 departementen: de Allier, de Puy de Dôme, de Cantal en de Haute-Loire. De Auvergne noemt men ook wel “de longen en de waterbron” van Frankrijk door de grote hoeveelheid bossen, rivieren en meren. De Auvergne was oorspronkelijk vulkanisch en dat laat z’n sporen na, met name in de Cantal en de Puy de Dôme. Hier vind je vulkanisch hooggebergte met prachtige uitzichten.

De Haute-Loire ligt zuidoostelijk in de provincie en heeft aan de noordzijde het gebergte van het Centraal Massief, in het midden het Parc Naturel Régional Livradois Forez, aan de oostzijde gaat het richting de Alpen en de zuidoost kant grenst aan de Ardèche. De Haute-Loire heeft twee belangrijke rivieren te weten de Allier en de Loire. Naast deze bekende rivieren zijn er nog tal van kleinere riviertjes, meren en beekjes. Het departement is erg groen en er zijn veel bossen van zowel naald- als loofbomen. De streek is redelijk ruig in hoogteverschillen die variëren van zo’n 300 meter boven de zeespiegel tot ruim 1.600 meter. Dit maakt wintersporten ook mogelijk, zowel voor skiën en langlaufen zijn er meerdere mogelijkheden. Een deel van de Haute-Loire heet Gorges de l'Allier en dat is het deel waar wij wonen.
In de Haute Loire liggen vier (!) « Les Plus Beaux village de France » (« De Mooiste Dorpen van Frankrijk »): Arlempdes, Blesle, Lavaudieu en Pradelles.

Le Puy-en-Velay is de hoofdstad van het departement en ligt op nog geen uur rijden van onze chambre d’hôte. De kathedraal van Le Puy-en-Velay staat ingeschreven op de UNESCO werelderfgoedlijst en is tevens een vertrekpunt van de pelgrimsroute Santiago de Compostella.

Brioude: dit is een kleine stad voor Franse begrippen. Het ligt op een laag plateau (hoogte 430 meter) tussen de bergen in en aan de rivier de Allier. Door de ligging is het er overwegend zonnig en goed toeven. Brioude is oud en heeft een gezellig centrum met barretjes en eetgelegenheden. De Basilique Saint-Julien (Romaans) ligt midden in het hart van het centrum.

Langeac: iets kleiner dan Brioude maar zeker niet minder interessant. Het ligt eveneens aan de rivier l'Allier, is typisch Frans en erg gezellig. In de achtertuin liggen prachtige groene bergen zoals de Monts de la Margeride,  geweldig om lekker doorheen te toeren in alle rust met auto of motor.

La Chaise Dieu: "de stoel van God" is een kleine plaats die zeer bekend is en op ruim 1.000 meter hoogte ligt. Bekend onder andere door de kathedraal en het jaarlijkse klassieke muziekfestival waar in augustus zo’n 20.000 mensen op af komen.  

Gastronomie:  er zijn heerlijke lokale specialiteiten zoals de beroemde kazen (Cantal, Bleu d’Auvergne, St. Nectaire, Fourme d’Ambert), vleeswaren en natuurlijk de lekkere groene linzen van Le Puy-en-Velay.

 

 

 

  
 

FOTO IMPRESSIE
Klik met uw muis op foto-show..

ABSOLUTE RUST, OUTDOOR ACTIVITEITEN
Onthaasten, ontspannen, naar het einde van de wereld, terwijl u toch de drukte of steden kunt opzoeken. Het gunstige klimaat en de sportieve outdoor activiteiten zorgen voor een prettig verblijf in de ongerepte natuur. 


   

Janssen & Janssen - Lugeastre Bas (gehucht) 43440 Saint Didier sur Doulon
Tel. :+33.(0)6.01.86.80.22 - Email info@legrandtrianon.com